Vraag en Antwoord

Vraag: Kan je altijd tot een oplossing komen door in gesprek te blijven?

Antwoord: Ik zou graag ja zeggen, maar in sommige gevallen moet er gewoon een rechter aan te pas komen. Wel ben ik van mening dat een gesprek het uitgangspunt moet zijn.

Vraag: Zijn er domme vragen?

Antwoord: Ja, die bestaan jammer genoeg 

 

Vraag: Ben je voor coouderschap? 

Antwoord: In beginsel alleen als er voorafgaand aan de scheiding ook al sprake van was. Kinderen verdeel je niet 50-50.  

 

Vraag: Is een vechtscheiding hetzelfde als een scheiding op tegenspraak? 

Antwoord: Nee, de term vechtscheiding wordt veel te vaak gebruikt. Een conflict hoeft niet uit te monden in een gevecht. Een conflict is niets anders dan twee verhalen die niet parallel lopen of zelfs botsen en is vaak juist nodig om tot een ontwikkeling (in dit geval de scheiding) te komen. Kijk maar eens op de website van de Merlijn Adviesgroep. Die adviseren over conflicten bij bedrijven en instellingen. Zij leveren maatwerk bij het oplossen ervan door eerst een goede diagnose te stellen. Er zijn legio conflictoplossingen naast mediation en procederen.

 

Vraag: Moet ik kinderalimentatie blijven betalen als ik mijn kinderen te weinig zie? 

Antwoord: Ja, de kosten van de kinderen lopen gewoon door. Het zijn wel jouw kinderen. 

 

Vraag: Wat kost een scheiding? 

Antwoord: Geen domme vraag, maar er is zelden een zinnig antwoord op te geven. Ook all-in scheidingen hebben een sluitpost; vaak is dat de kwaliteit.

 

Vraag: Wat gebeurt er als we niets regelen over pensioen? 

Antwoord: In de wet is geregeld dat het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd voor beiden voor de helft is. Als je je op tijd meldt bij de pensioenverzekeraar (binnen twee jaar na scheiding) krijg je als ex jouw helft rechtstreeks van de pensioenverzekeraar en hoef je er niet elke maand om te vragen bij de ander.

Vraag: klopt het dat ik pas het pensioen van mijn ex krijg als hij met pensioen gaat?

Antwoord: Ja, in geval van standaardverevening is dat zo. Dat kan vervelend uitpakken, bijvoorbeeld als je ex besluit langer door te werken. Een oplossing is conversie, waarbij je jouw eigen pensioenaanspraak krijgt. Je kan dan zelf bepalen wanneer je de pensioenuitkeringen ontvangt.

Vraag: Is jouw V&A niet stiekem een verkapte blog?Antwoord: Dat is wel zo, maar elke vraag met een voor de lezers interessant antwoord, plaats ik.