Scheidingsadviseur

Scheidingsadviseur

Het is raar dat er wel allemaal dienstverleners zijn die meteen met een scheiding aan de slag gaan vanuit hun professie, maar dat partijen zelden een goed advies krijgen, gebaseerd op hun specifieke verhouding en situatie. Een soort taxatie van wat je nodig hebt.

Context

Er wordt in de regel te weinig tijd genomen voor het stellen van een diagnose. Zonder de onderliggende dynamiek van de scheiding inzichtelijk te maken, is een keuze voor een professional die de scheiding begeleidt voorbarig. Een procedure op tegenspraak levert mogelijk een gevecht op, maar een mislukte mediation is nog duurder en mogelijk net zo frustrerend. Hoewel ze allemaal zeggen dat ze alles even goed kunnen, is dat gewoon niet zo. Wij van WC-eend adviseren WC-eend. Voor wie de reclame niet (meer) kent: https://youtu.be/YsvHeLUOoxs 

Even kort over mij

Ik ben sinds 2004 werkzaam als advocaat en heb sindsdien een netwerk opgebouwd met goede mensen die vergelijkbaar denken over de manier waarop je een scheiding begeleidt, maar vooral op hoe je achteraf gescheiden wilt zijn. Mede in het licht van dat besef voer ik steeds minder procedures. Per saldo ben je er zelden bij gebaat. Je advocaat wel.

Laat mij jullie zaak bekijken als onafhankelijke scheidingsadviseur, die niet perse degene hoeft te zijn die met jullie een convenant maakt, maar je net zo gemakkelijk doorverwijst. Als scheidingsadviseur zorg ik uiteindelijk dat het voor elkaar komt.

Voor iedereen een oplossing

Een resultaat van het advies zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je kiest voor een mediator die past bij jullie specifieke casus en dat je op een aantal ingewikkelde vlakken (voor de één is dat de invulling van de zorg voor de kinderen, voor de ander is dat de balans van de onderneming) er een co-mediator bij inschakelt die helpt bij emotionele obstakels of financiële hocuspocus. Maatwerk, daar gaat het om. 

Hulp van buitenaf

Het kan best zijn dat je overvallen wordt door het besef dat alles anders wordt. Ook als jijzelf degene bent die de stekker er heeft uitgetrokken, kan de reactie van de ander op jouw melding je wereld toch weer op zijn kop zetten. Voor hulp doe je dan een beroep op geestelijke hulpverleners die je troost en/of inzicht bieden of je coachen op gedrag, zodat je verder kan met scheiden. Als je niet in staat bent om tot wilsovereenstemming te komen omdat ergens een blokkade zit, neem die dan eerst weg, al dan niet met behulp van iemand die daarin is gespecialiseerd. Het is in zo’n situatie niet slim om koste wat het kost die handtekening te zetten om de echtscheiding maar achter de rug te hebben.

Belangrijke afspraken moet je maken bij volle bewustzijn!

Nazorg

Ook in de uitvoering van eenmaal gemaakte afspraken kan er nog van alles misgaan. Vaak heeft dat met kinderen te maken. Er zijn steeds betere programma’s (laat je ze niet allemaal aanpraten, ook hier geldt dat maatwerk erg belangrijk is), zoals steun voor kinderen in of na een scheiding door lotgenoten (zoals KIES). Het is zaak dat je verantwoordelijkheid neemt in je rol als ouder, zodat de relatie met je kind centraal komt te staan na de scheiding. Met name met dat uitgangspunt in gedachten heb ik goede ervaringen met Buro Onderscheiden in ‘s-Hertogenbosch.